De Kracht van Colorblocking: Een Persoonlijk Verhaal en DIY Gids

Ik ben echt dol op stofjes met een leuke print, maar ik hou niet zo van dat “pyjama” effect. Gelukkig heb ik de term colorblocking ontdekt. huh, wat? Ja, colorblocking! hierbij maak je blokken van stukken stof. Je kan het zo gek niet bedenken, 3,4,5 blokken van verschillende kleuren en printjes of je houdt het gewoon iets simpeler. Dat laatste heb ik gedaan voor dit T-shirt. Hierdoor wordt het niet te druk en kan je een stoer effect creëren. In dit geval mocht mijn zoon (4 jaar) zelf het printje uitkiezen.

Colorblocking

Ik zocht er een bijpassend effen stofje bij en voila! een leuke combinatie is geboren. Daarna alleen nog het patroon in 2 delen knippen en je kan aan de slag. Als je een patroon hebt waar geen colorblock-optie bij zit, moet je rekening houden met de naadwaarde. als je het patroon in 2 delen knip voor 2 verschillende stofjes, dan moeten deze stofjes aan elkaar gemaakt worden. Hierdoor heb je dus op deze kniplijn wat extra stof nodig. Ben je klaar met colorblocken? plak het patroon dan weer aan elkaar met een stukje plakband.

Voor- en achterpand

Ik ben gegaan voor een basis patroon van een T-shirt. Zelf gebruik ik veel patronen van Lowland Kids (LLK). Dit zijn veelal betaalde patronen, maar erg makkelijk in elkaar te zetten. Ook zit er een goede uitleg bij, waardoor deze zeer geschikt zijn voor de minder ervaren naaisters. ik heb op ongeveer 2cm onder de oksel het voorpand en achterpand doorgeknipt.

Hou er rekening mee dat de naad van de verschillende stofjes opde voor- en achterkant op dezelfde hoogte moet komen. zorg dus dat de kniplijn in het voorpand en achterpand op dezelfde hoogte zitten. Als je de verschillende stofjes eenmaal aan elkaar hebt gezet kan je volgens de normale werkwijze het T-shirt in elkaar zetten. Leuk detail: voeg je eigen naamlabel toe, zoals hier in de zijnaad.

De halsbies

Wat heb ik daar toch lang mee gestoeid toen ik begon met naaien. Ik vond het echt een drama om het netjes te krijgen en het kostte mij veel te veel tijd. Inmiddels gaat het gelukkig stukken beter, al zal het nooit mijn favoriete onderdeel worden ben ik bang. Ik heb regelmatig een nette afwerking van de halsbies bij het achterpand voorbij zien komen. Lang heb ik dit genegeerd, maar inmiddels ben ik overstag. Dit is nog maar de 4e keer dat ik de halsbies zo netjes af werk aan de binnenkant.

Het valt mij echt enorm mee en het ziet er super netjes en professioneel uit. Begin je nog maar net met naaien? dan zou ik dit eerst achterwege laten en zorgen dat de halsbies er netjes op komt. Ben je al wat meer gevorderd? Dan is het zeker de moeite waard om dit eens uit te proberen!

Colorblocking

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *