De omkeerbare bodywarmer, de stoere krachtpatser in stijl
Soms heb je een idee in je hoofd dat er maar niet uit gaat. Bij mij was dit recent het geval met de bodywarmer. Niet dat ik een goed patroon of geschikte stof had, maar toch wilde ik er 1 maken. Dus wat doe je dan? zelf de geschikte stof maken en wat patroon onderdelen van andere patronen samenvoegen zodat er een bodywarmer uit kan rollen. Alleen die kleuren..
Tsja, daarvoor heb ik gewoon mijn zoon van 4 gevraagd. Hij kan hem dus inmiddels ook met trots aan. Maar hoe heb ik dat nu aangepakt? Hopelijk kan ik je met dit blog inspireren. Het was voor mij ook een probeersel, maar het pakte goed uit, al zeg ik het zelf.
Benodigdheden
- Buitenstof (French Terry Brushed Oker 40cm)
- Binnenstof (Jersey Tractor 40cm)
- Fiberfill 60gr (40cm)
- Rits (Oker 40cm)
- Garen (Gütermann 968)
- Rekbare Bias band (Oker, kaartje van 3m)
- Boordstof (Oker 15cm)
De doorgestikte stof
Die had ik niet op voorraad liggen. Misschien leuk om in het assortiment op te nemen? Ik wilde daar in ieder geval niet op wachten. Ik kwam de tip tegen om er fiberfill achter te stikken. Hierdoor krijg je mooi dat doorgestikte effect. Ik heb eerst de stoffen en fournituren bij elkaar gezocht, want niets is natuurlijk leuker dan een goede match. Van de fiberfill heb ik gekozen voor een dunnere variant (60gr). Ik heb eerst de patroondelen uit de buitenstof geknipt.
Hierop heb ik het ruitpatroon getekend. Ik was bang dat de fiberfill niet goed getransporteerd zou worden door mijn naaimachine. Daarom deed ik er tijdens de eerste ronde patroonpapier achter. Dit bleek toch wel wat gepruts om het er achter weg te halen. Daarom heb ik de 2e ronde toch geprobeerd om te stikken zonder patroonpapier.
Dit ging echt prima en scheelde veel werk. Probeer dit dus even uit als je ook zelf doorgestikte stof wilt maken. Het is een tijdrovend klusje, maar het geeft veel voldoening als je klaar bent. Wat ik de volgende keer nog anders zou doen is beter opletten dat het ruitpatroon overal goed door loopt in de naden en de ruiten dezelfde hoogte hebben op de voorpanden.
De zakken
Niet een echte must, maar wel een leuk detail zijn de zakken. Ik had niet zoveel stof meer over toen ik dit bedacht, dus kleppen erbij maken lukt niet meer. Ik heb de bovenrand afgewerkt met bias band en de andere randen ruim omgevouwen. Wel heb ik rekening gehouden met het doorgestikte patroon hier. Daarna heb ik nog 2 Anorak drukknopen er op geplaatst voor een wat stoerder effect.
Bodywarmer in elkaar zetten
Nadat de buitenstof helemaal klaar is kan natuurlijk het patroon ook uit de binnenstof geknipt worden. Ik heb een capuchon van een ander patroon gebruikt en deze op de juiste maat geknipt zodat hij op de ‘kraag’ zou passen. Vervolgens heb ik bij zowel de buitenstof als de binnenstof alle panden aan elkaar gestikt en hierna de capuchon er ook aan vast gemaakt.
Aan de onderrand van het buitenpand heb ik de boordstof vast gezet (goede kanten op elkaar, de boordstof licht uitrekken en goed verdelen over de rand). Daarna heb ik de andere kant van de boordstof op dezelfde manier vast gezet aan het binnenpand. Hierdoor komt het geheel dus aan elkaar vast. Als dit gelukt is kan de rits er in gezet worden.
Hierbij worden de buitenstof en de binnenstof opnieuw aan elkaar vast gezet (met de rits er tussenin uiteraard). Zie hiervoor de foto’s die ik gemaakt heb. Om te zorgen dat de rits niet verschuift tijdens het stikken heb ik er wondertape tussen geplakt (wateroplosbaar). Let er op dat de hoogte van je boord en de hoogte van eventuele zakken gelijk komt.
Boven de tandjes van de rits heb ik een hoekje naar binnen weg gevouwen voor een nette afwerking bovenaan. Vanaf het punt waar de rits vast zit, heb ik doorgestikt over de capuchon. Zie hiervoor de gemaakte foto. Hierdoor zit deze ook gelijk netjes aan elkaar. Als dit allemaal gelukt is kan de bodywarmer omgekeerd worden via het gat bij de armen. Strijk de bodywarmer netjes en check of alles goed zit. Hierna heb ik de stof naast de rits doorgestikt zodat de stof niet zo makkelijk tussen de rits kan komen. Als alles verder helemaal netjes is kunnen de gaten bij de armen/schouders dicht gemaakt worden. Ik heb hier een rand biasband over gestikt voor een nette afwerking.
Omdat het in de rondte is heb ik de uiteinden van het biaisband aan elkaar vast gemaakt (zie foto) voordat ik het helemaal vast stik aan de stof. Hierdoor heb je maar een kleine naad. Als dit aan de kant van de oksel zit, ziet niemand hier wat van.
Al met al vond ik dit een erg leuk project. Van tevoren had ik nog niet helemaal bedacht hoe ik dit in elkaar ging zetten, maar het is toch gelukt! En uiteindelijk zou je deze bodywarmer op deze manier ook omkeerbaar kunnen gebruiken. Het doorgestikte effect vind ik erg leuk voor een bodywarmer en op deze manier kan je zelf dus allerlei patroontjes maken. Hierdoor heb je een super uniek kledingstuk dat ideaal is bij het wisselvallige weer in deze tijd van het jaar.